Pelgrim in Limburg Pelgrimswandeling Maastricht

Over de wandeling

Net even buiten de stadsmuren van Maastricht ligt een aantrekkelijk wandelgebied met de Sint Pietersberg en het dal van het riviertje de Jeker. De ideale bestemming als je even genoeg hebt van de drukke winkelstraten. Pelgrimswandeling Maastricht leidt je langs de mooiste plekken en biedt daarnaast wat voeding voor de ziel. Kleine heiligdommen die aan de route liggen, waaronder de Lourdesgrot en Heilig Grafkapel, nodigen uit tot verstilling en reflectie. Zo gaat wandelen langzaam over in pelgrimeren, maar niet zonder aandacht voor het aardse, want onderweg is er genoeg gelegenheid om te eten en te drinken. Dus trek je wandelschoenen aan en dompel je onder in een Limburgs landschap vol engelen en een enkele duivel.

Pelgrim in Limburg

Pelgrimswandeling Maastricht is een initiatief van Pelgrim in Limburg. Kijk voor meer informatie en het volledige aanbod van wandeltochten op de website: www.pelgriminlimburg.nl

Onderweg te zien

Lees hieronder meer over een paar bijzondere plekken langs de route.

Kapel de Lourdesgrot

Kapel de Lourdesgrot

'Ga deez plek hier niet voorbij, zonder een Ave voor Mij' staat boven de ingang van de oudste Lourdesgrot van Nederland. De grot en bijbehorende bidkapel werden in 1880 door de familie Claerenboets gebouwd in de voortuin van hun toenmalige woonhuis, Villa Maaszicht. Ook vandaag de dag is de Lourdesgrot een geliefde plaats om even tot rust te komen of steun te vragen.

Duivelsgrot

Duivelsgrot

Het vreemde uiterlijk van de Duivelsgrot of Wijngaardgroeve spreekt sterk tot de verbeelding. De ingang van de grot leidt naar een klein gangenstelsel waar in vroeger tijden dieren overnachtten en spullen werden opgeslagen. De helling waarin de grot ligt wordt de Poppelsberg genoemd, een plaats waar zeldzame kalkminnende planten zoals het geel zonneroosje goed gedijen.

 

Heilig Grafkapel

Heilig Grafkapel

Uit dankbaarheid voor een behouden terugkeer van een pelgrimstocht naar Jeruzalem bouwde Herman Jekermans in 1647 de Heilig Grafkapel te Kanne (België). Het barokke gebedshuis - volledig uit mergel opgetrokken - is geïnspireerd op het Heilig Graf van Christus. Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk sieren de fraaie voorgevel.

Sint-Servaasbron

Sint-Servaasbron

Volgens de Servaaslegende was de Maastrichtse bisschop Servaas op terugtocht van zijn pelgrimage naar Rome toen hij op deze plek door hevige dorst werd gekweld. Daarop tekende hij met zijn staf een kruis in de aarde en bad om water. Het opschrift bij de ingang luidt: 'Eer Pelgrim deze heilige bron, en hetzij dorst of koorts u kwelle, drink tot lafenis en genezing, zoo helpe u de H. Servatius.'

Vleugels voor de engelen, maar voeten voor de mensen.

Josiah Gilbert Holland

Route

Pelgimswandeling Maastricht is een heuvelachtige rondwandeling die loopt tussen Maastricht (centrum) en het Belgische dorpje Kanne. De route is 14 kilometer lang en kan eventueel worden ingekort tot 12 kilometer. Voor de wandeling kan het beste de hele dag worden uitgetrokken. Onderweg is op verschillende plaatsen gelegenheid om wat te eten en te drinken.

Hieronder vind je nog meer kenmerken en een aantal tips.

Sint Pietersberg

Sint Pietersberg

Een groot deel van de route loopt over en langs de Sint Pietersberg, die met een hoogte van 171 meter eigenlijk nog steeds maar een heuvel is. Een markant punt op de berg is het start- en eindpunt van het Pieterpad, de bekende lange-afstand-wandelroute tussen Maastricht en Pieterburen. Het uitzicht vanaf de Sint Pietersberg op Maastricht is de moeite van het beklimmen meer dan waard.

Wandelconditie

Wandelconditie

Een redelijke wandelconditie is voldoende om de pelgrimswandeling van 14 kilometer af te leggen. Bij regenachtig weer kan het op sommige plaatsen modderig en glad zijn. Heuvelachtig terrein en af en toe een pittige klim zorgen voor enige fysieke uitdaging, maar des te groter is de voldoening van een lekker drankje op een terrasje in Kanne of Maastricht.

 

Eten en drinken onderweg

Eten en drinken onderweg

Langs de route liggen diverse eet- en drinkgelegenheden, waaronder Chalet Bergrust, Buitengoed Slavante en Château Neercanne (hoger prijsniveau). Het dorp Kanne, dat halverwege de wandeling ligt, is een zeer geschikte plek om goed en betaalbaar te lunchen. Neem verder altijd voldoende water mee om uitdroging tijdens het lopen te voorkomen.

Belangrijk

Belangrijk

Pelgrimswandeling Maastricht wordt op eigen gelegenheid en volledig op eigen risico ondernomen. Hoewel wandelen relatief veilig is, is het het altijd slim om vantevoren de weersverwachting te bekijken. Let ook goed op bij het oversteken van wegen, met name als je gebruik maakt van navigatie via smartphone of GPS-apparaat.

Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen.

Thich Nhat Hanh

Downloaden

Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen enkele minuten een e-mail met de download-link voor de routebeschrijving en het GPX-bestand van Pelgrimswandeling Maastricht.

Contact
pelgrimswandeling
 

  Verder pelgrimeren?

Het volledige aanbod van meerdaagse pelgrimswandelingen vind je op www.pelgriminlimburg.nl

  Pelgrim in Limburg op Facebook

Bekijk foto's en video's van de wandelweekenden en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Ga naar de Facebook-pagina of klik hieronder op de Pagina leuk vinden-knop.