• kleine groep van 8 deelnemers en 2 gidsen
 • overnachting in luxe B&B nabij abdij Val-Dieu
 • met bierproeverij en rondleiding
 • Kennismakingskorting van 60 euro! 👉 Nu voor € 215 p.p. (ipv € 275 p.p.)

2-Daagse fietstocht rondom abdij Val-Dieu

Fietsweekend Val-Dieu is een ontspannen 2-daagse fietstocht per e-bike met de monumentale abdij Val-Dieu als rustpunt. Met de prachtige route van in totaal 100 kilometer fietsen we dwars door het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek. De kloosters en bezinningsplekken die we onderweg bezoeken dragen bij aan het pelgrimskarakter van de tocht. Het fietsweekend is kleinschalig van opzet (8 deelnemers) en wordt begeleid door twee gidsen uit de regio.

Fietsen door natuurgebied Ingendael
Fietsen door natuurgebied Ingendael
Abdij Val-Dieu
Abdij Val-Dieu

Ervaar de rust van de groene omgeving rondom abdij Val Dieu, pareltje van (een bijna) vergane glorie en toch een belevenis van stilte en mysterie.

— Oliva de Vidts (deelnemer)

Programma in het kort

Vanuit Maastricht fietsen we langs de Maas naar het zuiden. Al gauw dienen de eerste heuvels zich aan en kunnen we volop genieten van het typisch Zuid-Limburgse coulissenlandschap. Aan het einde van de middag komen we aan bij abdij Val-Dieu. Tijdens een boeiende rondleiding inclusief bierproeverij maken we kennis met de rijke historie van de abdij. We overnachten in een naburige B&B boerderij met sfeervolle kamers in de voormalige stallen. De volgende dag fietsen we over een voormalige spoorlijn die dwars door het mooie land van Herve voert. Hier wordt Waals gesproken en de Franse inslag zorgt direct voor een echt ‘buitenlandgevoel’. Tegen de middag pauzeren we uitgebreid bij klooster Wittem. Bij terugkomst in Maastricht delen we onze ervaringen op een fijn terras.

Voor wie?

Fietsweekend Val-Dieu is een unieke 2-daagse fietstocht in een rustig tempo, waarbij rond de 50 kilometer per dag wordt afgelegd. Aan deze editie van de tocht kun je enkel met een e-bike deelnemen. Er zijn twee opties:
– je neemt je eigen e-bike met fietstassen mee OF
– huurt een e-bike via onze verhuurpartner
(tegen een meerprijs van € 75 inclusief fietstassen).
Er is geen bagagevervoer, dus je kleding en toiletspullen voor de overnachting neem je mee in fietstassen. Normaal gesproken past dit prima in een standaard dubbele fietstas.

Net als bij de andere activiteiten van Pelgrim in Limburg staan genieten en onthaasten centraal, dus het is zeker geen prestatietocht. Iedereen met een redelijke fietsconditie kan deelnemen. Onderweg zijn er momenten van bezinning en verstilling, bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht of het bezoek aan een oude kapel. Ook kun je optioneel deelnemen aan een korte (stilte)wandeling rondom abdij Val-Dieu.

Bekijk programma

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,wens dat de weg dan lang mag zijn.

Konstantínos Kaváfis

Indeling van de tocht

ZATERDAG
Maastricht – Lanaye – Eijsden – Mesch – Mheer – Sint-Martens-Voeren – Abdij Val-Dieu (46 km)
We ontmoeten elkaar op zaterdagochtend om 10.00 uur bij het startpunt in Maastricht. Na de kennismaking zetten we koers naar het zuiden en al gauw steken we de grens over naar België. Op hoogte van het charmante dorp Lanaye (Ternaaien), gelegen op een langgerekt schiereiland tussen de Maas en het Albertkanaal, nemen we de veerpont naar Eijsden. Aan de voet van het heuvelland, bij het dorpje Mesch, genieten we van een uitgebreide lunchpauze. Met nieuwe energie beklimmen we de eerste heuvels en fietsen we verder over een plateau met uitzicht op prachtige hellingbossen en beekdalen. Bij het pittoreske plaatsje Sint-Martens-Voeren dalen we af naar de Voerstreek, een stukje Vlaanderen met een sterke identiteit. Een stevige klim voert ons naar het land van Herve, waar de torenspits van de abdijkerk van Val-Dieu fier uit het dal steekt. Om 15:00 uur nemen we deel aan een geanimeerde rondleiding door de schitterende Middeleeuwse abdij Val-Dieu inclusief bierproeverij. Daarna fietsen we door naar onze Bed & Breakfast boerderij en zoeken we even het comfort van onze kamers op. In de avond dineren we bij Le Moulin du Val-Dieu, gesitueerd in de oude molen van de abdij.

ZONDAG
Abdij Val-Dieu – Aubel – Hombourg – Wittem – Houthem – Maastricht (54 km)

We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt in de Bed & Breakfast en voor wie wil is er daarna gelegenheid om de Lauden (kort getijdengebed) bij te wonen in abdij Val-Dieu. Een alternatieve invulling van de ochtend is een wandelingetje door het mooie park van de abdij. Rond 10:00 uur klimmen we weer in het zadel voor opnieuw een prachtige fietstocht. Bij het plaatsje Aubel vinden we aansluiting op RAVeL Lijn 38, een voormalige spoorlijn in het land van Herve met een bijna mythische status. Geruime tijd genieten we van deze bijzondere fietsroute door een weelderig panoramisch landschap met een rijk verleden. Tegen de middag komen we aan in Wittem, waar we een kijkje nemen in het redemptoristenklooster en pauzeren voor de lunch. Het laatste deel van de tocht voert langs het heiligdom van Sint-Gerlach met zijn unieke barokke pelgrimskerk. Terug in Maastricht delen we onze ervaringen onder het genot van een welverdiend etappedrankje en nemen we afscheid.

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor het fietsweekend Val-Dieu bedragen € 215 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

Dag1

 • Oversteek veerpont
 • Rondleiding met gids door abdij Val-Dieu
 • Bierproeverij abdij Val-Dieu
 • Overnachting in comfortabele tweepersoonskamer** met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in Bed & Breakfast nabij abdij Val-Dieu

Dag2

 • Ontbijt in Bed & Breakfast
 • Limburgse vlaai met koffie/thee
 • Etappedrankje ter afsluiting

En verder ook nog de begeleiding van 2 enthousiaste gidsen uit de regio.

*Lunches en het diner op zaterdagavond zijn voor eigen rekening.

**Voor de overnachting maken we gebruik van tweepersoonskamers. Hierdoor zal je de kamer mogelijk moeten delen met een onbekende reisgenoot (behalve bij een aanmelding met reispartner). Daarbij is het uitgangspunt dat mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen slapen. Vanwege de beperkte capaciteit van de accommodatie is het helaas niet mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

 • Een goed onderhouden e-bike met reparatiesetje (en banden op spanning!)
 • Uitneembare fietsaccu + oplader
 • Een fietshelm (verplicht!)
 • Een (dubbele) fietstas met kleding en persoonlijke verzorging voor 2 dagen (1 overnachting)
 • Winddichte regenkleding
 • Identiteitsbewijs en pinpas
 • Eventueel medicijnen

Reisverzekering
Je neemt deel aan het fietsweekend Val-Dieu op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, je e-bike als je overige spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Pech onderweg
Een platte band (of ander mankement) kan natuurlijk altijd gebeuren. We bekijken dan ter plekke of we de band kunnen repareren. Mocht dat niet lukken, dan hebben we een reservefiets achter de hand die we op afroep kunnen laten komen.

Je gidsen tijdens het fietsweekend

Fietsgids Len Dumont

Len Dumont

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van pelgrimsreizen onder de naam Pelgrim in Limburg. Wandelen, fietsen en zelfs steppen vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Fietsgids Marcel van Kasteren

Marcel van Kasteren

Marcel is coach, reisleider en op en top buitenmens. Na een aantal jaren beroepsmatig in Afrika te hebben verbleven is hij weer teruggekeerd in het heuvelland, waar hij zijn eigen invulling geeft aan het begrip ‘wandel- en fietssafari’.

Aanmelden fietsweekend Val-Dieu per e-bike

Wil jij samen met ons een onvergetelijke fietsreis maken en spreekt de combinatie van onthaasten, bezinnen én bourgondisch genieten je aan? Meld je dan aan voor de prachtige 2-daagse fietstocht per e-bike rondom abdij Val-Dieu. Je bent van harte welkom.

Uitgelicht

Enkele hoogtepunten van het fietsweekend

Voormalige spoortunnel op de RAVeL 38

Over heuvels en oude spoorbanen

We fietsen dwars door het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek. Over mooie, rustige fietspaden door natuurrijke gebieden. In het Belgische deel volgen we het tracé van de voormalige spoorlijn RAVeL 38, een buitengewoon pittoresk stuk van de route over bruggetjes, taluds en door oude treintunnels.

Abdij Val Dieu

Abdij van Val-Dieu

800 Jaar geleden werd de abdij van Val-Dieu, ook wel abdij Godsdal genoemd, door monniken van de cisterciënzerorde gesticht. Onder de Middeleeuwers stond de stichtingplaats juist bekend als de ‘duivelsvallei’, een oord waar het spookte en niet pluis was. Tegenwoordig worden de abdij en brouwerij veelvuldig bezocht door fietsers, wandelaars, toeristen en pelgrims.

Voerstreek

Ingeklemd tussen Nederlands-, Frans- en Duitstalig gebied ligt een groene oase die haar naam dankt aan het riviertje de Voer. De Voerstreek behoort pas sinds 1963 tot het Vlaamse deel van België en heeft mede daardoor een aangename zuidelijke inslag. Het leven verloopt hier net wat trager, waardoor er alle tijd is om te genieten van de prachtige natuur en de authentieke dorpjes.

Sint Gerlachus

Heiligdom Sint-Gerlach

De laatste rustplaats van Sint Gerlach is gebouwd op dezelfde plek waar ooit de holle boom stond die de Middeleeuwse kluizenaar bewoonde. Dat de heilige ook in onze tijd nog tot de verbeelding spreekt blijkt wel uit het feit dat zijn gezicht in 2014 is gereconstrueerd op basis van de schedel.

De wereld gaat voorbij aan mijvoor ‘t overgrote stuk,maar wat ik meemaak onderweg:kijk, dat is puur geluk.

Nynke Geertsma