Op pad naar Sint Catharina

Met deze mooie rondwandeling gaan we op pad naar de kapel van de heilige Catharina van Alexandrië, die in de Middeleeuwen veelvuldig werd aangeroepen als beschermster tegen de pest. In de kapel, die normaal gesproken gesloten is, krijgen we een exclusieve rondleiding en maken we kennis met het expressionistische schilderwerk van kunstenaar Hans Truijen.

Onderweg is er ruimte voor verstilling in de vorm van een gedicht en een stukje stiltewandeling. De organisatie en begeleiding van deze wandeling is in handen van Len Dumont, wandelgids bij Pelgrim in Limburg.

De schilderingen kunnen, bij eerste aanblik, overrompelend zijn: een veelheid aan kleuren, vormen, figuren, symbolen en taferelen.

— Paul Elich (rondleider)

Route & praktische info

We wandelen vanuit het gehucht Mamelis naar de Sint-Catharinakapel in Oud-Lemiers, genieten in Holset van een stukje Limburgse vlaai en lopen via het Vijlenerbos weer terug naar het startpunt. De route is ongeveer 12 kilometer lang en voert door een prachtig coulissenlandschap met smalle beekjes, steile bosranden en karakteristieke dorpen. Ook wandelen we een stukje over de oude pelgrimsweg tussen Maastricht en Aken. De wandeling is af en toe uitdagend door pittige klimmetjes, maar met een redelijke wandelconditie (tot 3 loopuren) goed te doen.

 • Start- en eindpunt: Mamelis (verzamelen voor hoeve Mamelis)
 • Begintijd: 12.00 uur (wandeling start uiterlijk om 12.15 uur)
 • Eindtijd: rond 17.00 uur
 • Inclusief rondleiding door Sint-Catharinakapel (45 minuten)
 • Inclusief stukje Limburgse vlaai met koffie of thee

De pas vertragen en elke seconde en elke ademhaling proeven, dat volstaat.

Thich Nhat Hanh

Helaas...

Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.

  Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

  Onderweg te zien

  Bijzondere plekken langs de wandelroute.

  Mamelisserhoeve

  Startpunt Mamelisserhoeve

  De monumentale carréboerderij hoeve Mamelis is in het begin van de 17e eeuw gebouwd op de plek van een vroeg-middeleeuwse ontginningsboerderij. De hoeve heeft door de jaren heen verschillende eigenaren gehad, waaronder vanaf 1923 de monniken van de nabijgelegen abdij Sint-Benedictusberg. In de jaren ’50 is de hoeve gerestaureerd en tot op heden nog altijd in gebruik als agrarisch bedrijf (bron: Wikipedia).

  Schilderingen Hans Truijen

  In 1978 beschilderde Hans Truijen de wanden, bogen en het plafond van de Sint-Catharinakapel in een expressionistische, cobra-gerelateerde stijl. Bekende bijbelse taferelen vloeien moeiteloos in elkaar over in een overweldigende explosie van kleur. De kunstenaar volgt daarmee een oude traditie, maar wel met een uiterst persoonlijke interpretatie. De schilderingen zijn al meerdere keren gerestaureerd, want voortdurend aan verval onderhevig.

  Pelgrimsweg tussen Aken en Maastricht

  Pelgrimsweg naar Santiago

  De wandeling loopt deels over de oude pelgrimsweg tussen Aken en Maastricht die aansluit op de bekende Camino naar Santiago de Compostella. Vanaf deze plek op de Duits-Nederlandse grens (zie foto) ben je zo’n 100 dagen onderweg naar het Spaanse bedevaartsoord (2500 km met 25 km per dag). De Sint-Catharinakapel in Oud-Lemiers is een van de highlights langs het Nederlandse deel van de route.

  Herberg in Holset

  Uitrusten in Holset

  In het charmante dorpje Holset nemen we pauze met een lekker stuk Limburgse vlaai. Het dorp ligt op een heuvelrug die zich uitstrekt vanaf het zuidelijker gelegen Vijlenerbos tot aan Lemiers. De kerk van Holset is gewijd aan de heilige Genoveva van Parijs en nog steeds een geliefd lokaal bedevaartsoord vanwege het heilzame water uit de nabijgelegen Lambertusbron.

  In every walk with nature one receives far more than he seeks.

  John Muir