Van wandelen naar pelgrimeren

Net even buiten de stadsmuren van Maastricht ligt een aantrekkelijk wandelgebied met de Sint Pietersberg en het dal van het riviertje de Jeker. De ideale bestemming als je even genoeg hebt van de drukke winkelstraten. Pelgrimswandeling Maastricht leidt je langs de mooiste plekken en biedt daarnaast wat voeding voor de ziel. Kleine heiligdommen die aan de route liggen, waaronder de Lourdesgrot en Heilig Grafkapel, nodigen uit tot verstilling en reflectie. Zo gaat wandelen langzaam over in pelgrimeren, maar niet zonder aandacht voor het aardse, want onderweg is er genoeg gelegenheid om te eten en te drinken. Dus trek je wandelschoenen aan en dompel je onder in een Limburgs landschap vol engelen en een enkele duivel.

Je waant je met deze wandeling echt in het buitenland. We zullen hem zeker nog eens wandelen.

— Jan van Mierlo

Route

Pelgimswandeling Maastricht is een heuvelachtige rondwandeling die loopt tussen Maastricht (centrum) en het Belgische dorpje Kanne. De route is 14 kilometer lang en kan eventueel worden ingekort tot 12 kilometer. Voor de wandeling kan het beste de hele dag worden uitgetrokken. Onderweg is op verschillende plaatsen gelegenheid om wat te eten en te drinken.

Een groot deel van de route loopt over en langs de Sint Pietersberg, die met een hoogte van 171 meter eigenlijk nog steeds maar een heuvel is. Een markant punt op de berg is het start- en eindpunt van het Pieterpad, de bekende lange-afstand-wandelroute tussen Maastricht en Pieterburen. Het uitzicht vanaf de Sint Pietersberg op Maastricht is de moeite van het beklimmen meer dan waard.

Wie wandelt, wandelt nooit alleen. Altijd zijn er wel vogels, altijd de wind.

Marinus van den Berg

Downloaden routebeschrijving & GPX-bestand

Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen enkele minuten een e-mail met de downloadlink voor de routebeschrijving en het GPX-bestand van Pelgrimswandeling Maastricht.

    Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

    Onderweg te zien

    Bijzondere plekken langs de wandelroute.

    Lourdesgrot Maastricht

    Kapel de Lourdesgrot

    ‘Ga deez plek hier niet voorbij, zonder een Ave voor Mij’ staat boven de ingang van de oudste Lourdesgrot van Nederland. De grot en bijbehorende bidkapel werden in 1880 door de familie Claerenboets gebouwd in de voortuin van hun toenmalige woonhuis, Villa Maaszicht. Ook vandaag de dag is de Lourdesgrot een geliefde plaats om even tot rust te komen of steun te vragen.

    Duivelsgrot Maastricht

    Duivelsgrot

    Het vreemde uiterlijk van de Duivelsgrot of Wijngaardgroeve spreekt sterk tot de verbeelding. De ingang van de grot leidt naar een klein gangenstelsel waar in vroeger tijden dieren overnachtten en spullen werden opgeslagen. De helling waarin de grot ligt wordt de Poppelsberg genoemd, een plaats waar zeldzame kalkminnende planten zoals het geel zonneroosje goed gedijen.

    Heilig Grafkapel Kanne

    Heilig Grafkapel

    Uit dankbaarheid voor een behouden terugkeer van een pelgrimstocht naar Jeruzalem bouwde Herman Jekermans in 1647 de Heilig Grafkapel te Kanne (België). Het barokke gebedshuis – volledig uit mergel opgetrokken – is geïnspireerd op het Heilig Graf van Christus. Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk sieren de fraaie voorgevel.

    Sint Servaasbron Maastricht

    Sint Servaasbron

    Volgens de Servaaslegende was de Maastrichtse bisschop Servaas op terugtocht van zijn pelgrimage naar Rome toen hij op deze plek door hevige dorst werd gekweld. Daarop tekende hij met zijn staf een kruis in de aarde en bad om water. Het opschrift bij de ingang luidt: ‘Eer Pelgrim deze heilige bron, en hetzij dorst of koorts u kwelle, drink tot lafenis en genezing, zoo helpe u de H. Servatius.’

    It is not talking but walking that will bring us to heaven

    Matthew Henry