Twee dagen wandelen, verstillen en bezinnen

Wil je even op adem komen en een weekend lang genieten van natuur, stilte en het kloosterleven? Dan is de nieuwe wandelretraite Lilbosch wat voor jou. Tijdens deze tweedaagse mini-pelgrimage gaan we vanuit Sittard op pad naar de eeuwenoude basiliek van Sint-Odiliënberg. Onze pleisterplaats is abdij Lilbosch bij Echt, waar we te gast zijn en meedeinen op het ritme van de kloostertijd.

Meer nog dan bij de andere wandelweekenden van Pelgrim in Limburg, gaan we in deze wandelretraite op zoek naar verstilling en onthaasting. Met een kleine groep van maximaal acht deelnemers vertrekken we op zaterdagochtend vanuit Sittard en al gauw lopen we langs de oever van de rustig kabbelende Geleenbeek. Het water van deze en andere beekjes leidt ons als een gids door het landschap en nodigt ons uit om mee te bewegen en los te laten. We wandelen delen van de route in stilte, om meer verbinding te ervaren met onszelf én de natuurlijke omgeving. Halverwege de eerste dag bereiken we de bijzondere Amelbergabasiliek van Susteren, gelegen op de plek waar in de 8e eeuw het eerste klooster van Nederland werd gesticht. In de namiddag komen we aan bij abdij Lilbosch en heet broeder Johannes ons welkom in het gastenverblijf.

De getijden
Tijdens ons verblijf in de abdij mogen we deelnemen aan de getijden, dit zijn gebedsdiensten die de monniken op verschillende momenten van de dag houden. Voor het bijwonen van de getijden maakt het niet uit of je jezelf als gelovig beschouwt of niet. Het is vooral een uitnodiging om mee te gaan op het ritme van het kloosterleven en iets van de spiritualiteit van de gemeenschap te ervaren. Op zaterdagavond worden de Vespers en Completen gevierd en op zondagochtend de Lauden. De getijden vinden plaats in de abdijkerk.

Abdijkerk van abdij Lilbosch
Abdijkerk van abdij Lilbosch

Zondagochtend verlaten we de abdij en wandelen we via het bekende Pieterpad richting Montfort. Tijdens dit deel van de tocht komen we door oude bossen en het mooie dal van de Vlootbeek. Aan het einde van de middag beklimmen we de heuvel van Sint-Odiliënberg en bereiken we de indrukwekkende basiliek, het eindpunt van onze tocht.

Bekijk programma

Waar rust is en bezinning,daar is geen bezorgdheid en geen ronddwalen.

Franciscus van Assisi

Indeling weekend

ZATERDAG
Sittard – Susteren – Abdij Lilbosch (18 km)

We ontmoeten elkaar om 10:00 uur in het centrum van Sittard. Rond 10.30 uur gaan we op pad.
Halverwege de route komen we door Susteren, waar we de Sint-Amelbergabasiliek bekijken en uitgebreid pauzeren voor de lunch.
In de namiddag arriveren we bij onze pleisterplaats abdij Lilbosch en kunnen we ons verfrissen op de kamers van het gastenverblijf. Om 17:30 uur mogen we deelnemen aan de Vespers (avondgebed) in de abdijkerk. Aansluitend nuttigen we een eenvoudige avondmaaltijd (soep en brood).
Net als de monniken sluiten we om 20:00 uur de dag af met de Completen.

ZONDAG
Abdij Lilbosch – Montfort – Sint-Odiliënberg (17 km)

We starten de dag met de Lauden (ochtendgebed) om 07:00 uur en genieten aansluitend van het ontbijt.
Rond 09:00 uur maken we een rondje langs de kloosterboerderij van Lilbosch en daarna gaan we weer op pad.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch in het plaatsje Montfort.
Tegen de namiddag bereiken we het eindpunt van onze tweedaagse mini-pelgrimage, de basiliek van Sint-Odiliënberg. In Sint-Odiliënberg genieten we nog van een afscheidsdrankje en daarna nemen we de lijnbus naar station Roermond. Vanaf station Roermond kan worden doorgereisd naar Sittard of direct naar de thuisbestemming.

Je gids tijdens het wandelweekend

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van meerdaagse wandeltochten. Wandelen en in het bijzonder pelgrimeren vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Wat een bijzonder voorrecht is het om samen met een groep pelgrimerend op pad te gaan. En gaandeweg te merken dat we een stukje drukte en hectiek achter ons laten. De rust en stilte maar ook de gezellige sfeer tijdens de wandelweekenden raken me altijd weer.

Wandelgids Len Dumont

Len Dumont

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor de Wandelretraite Lilbosch bedragen € 195 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

 • Limburgse vlaai met koffie of thee op zaterdagochtend
 • Avondmaaltijd (soep en brood) in abdij Lilbosch
 • Overnachting in een een- of tweepersoonskamer** met gedeelde badkamer op de gang (linnengoed en handdoek inbegrepen) in het gastenverblijf van abdij Lilbosch
 • Ontbijt op zondagochtend
 • Afscheidsdrankje

*De lunches op beide dagen zijn voor eigen rekening. Ook de kosten van het openbaar vervoer van Sint-Odiliënberg naar Roermond zijn niet inbegrepen.

** Het gastenverblijf van abdij Lilbosch bestaat uit zes eenpersoonskamers en één tweepersoonskamer. Wanneer je je aanmeldt voor twee personen krijg je automatisch de tweepersoonskamer toegewezen.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.

Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Aanmelden reservelijst wandelweekend

Helaas... Het wandelweekend is inmiddels volgeboekt. Je kunt je wel nog aanmelden voor de reservelijst. Dit is geheel vrijblijvend. Wanneer er een plaats vrijkomt ontvang je een uitnodiging om deel te nemen aan het wandelweekend.

  Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

  Uitgelicht

  Enkele hoogtepunten van de wandelretraite.

  Abdij Lilbosch

  Abdij Lilbosch

  De Abdij Lilbosch is een cisterciënzer abdij van de trappisten in het Nederlands-Limburgse Echt. De abdij staat vooral bekend om het Limburgs kloostervarken (Livar), dat rond de kloosterboerderij de ruimte krijgt om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. De monniken wisselen het werk op de boerderij af met het vieren van de getijden (gebedsdiensten) in de kloosterkapel. ‘Ora et labora’ luidt dan ook het devies van de orde.

  Pieterpad witrode markering

  Wandelen over het Pieterpad

  Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland en voert van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. De route heeft een lengte van 501 kilometer en is onderverdeeld in 26 etappes. Tijdens de wandelretraite lopen we een groot deel van de etappe tussen Sittard en Montfort. Daarbij gaan we ook een klein stukje door Duitsland en komen we door het eeuwenoude pelgrimsplaatsje Millen (D).

  Sint-Amelbergabasiliek Susteren

  Sint-Amelbergabasiliek

  Op de plaats waar ooit de kloosterkerk van de abdij van Susteren stond, staat nu de vroeg-romaanse Amelbergabasiliek. In de goed bewaard gebleven 11e-eeuwse kerk bevindt zich het graf van de heilige Amelberga. Amelberga was de eerste abdis van het benedictinessenklooster dat werd gebouwd kort nadat de Noormannen in 882 de oude abdij van Susteren hadden verwoest. Elke zeven jaar is er in een Susteren een traditionele heiligdomsvaart, waarbij de relieken van Amelberga worden rondgedragen. De eerstvolgende heiligdomsvaart vindt plaats in 2028.

  Basiliek van Sint-Odiliënberg

  Sint-Odiliënberg

  In de achtste eeuw stichtten drie Angelsaksische missionarissen (Wiro, Plechelmus en Otgerus) een kloostertje op een Limburgse heuvel aan de voet van de vrij meanderende Roer. Aan de voet van die heuvel, de Sint-Petrusberg, ontstond later het dorp Sint-Odiliënberg. Volgens de overlevering liet de Utrechtse bisschop Balderik in de tiende eeuw de relieken van Wiro, Plechelmus en Otger heilig verklaren. Tijdens de restauratie van de huidige kerk door de Roermondse architect Pierre Cuypers van 1880 tot 1883 werd het vermoedelijke graf van de drie heiligen ontdekt.

  As a make my slow pilgrimage through the world,a certain sense of beautiful mystery seems to gather and grow.

  A.C. Benson