Op pad met Karel en Gerlachus

De naam van het wandelweekend Heiligenroute verwijst naar de lokale heiligen Pater Karel en Sint Gerlachus, die we onderweg zullen ontmoeten. Vanuit Sittard lopen we door het mooie dal van de Geleenbeek. Via het Jacobspad, dat we een groot deel van de route zullen volgen, komen we aan bij het geboortehuis en de kapel van Pater Karel. We wandelen verder door het beekdal en genieten van de lunch op een fraaie Middeleeuwse carréhoeve. Een geleidelijk stijgende holle weg leidt naar het Centraal Plateau, ook wel Plateau van Schimmert genoemd. Deze door beken uitgesleten vlakte biedt mooie vergezichten. Aan het einde van de middag dalen we af naar het dal van de Geul en zien we Valkenburg liggen tussen de groene heuvels. Na ruim 20 kilometer hebben we onze pleisterplaats bereikt, het slotklooster Regina Pacis waar we een avondmaaltijd nuttigen en overnachten.

De route over de oude pelgrimspaden heb ik als heel bijzonder ervaren. Ook de overnachting in het klooster had ik niet willen missen.

— Anita Kindt

De volgende dag wandelen we via hellingbossen en graslanden naar het heiligdom van Sint Gerlach. Dit geliefde pelgrimsoord, gelegen op de weg naar Santiago de Compostella, trekt nog altijd veel bezoekers. Na bezichtiging van de kloosterkerk en het graf van de heilige lopen we verder langs het riviertje de Geul. Het laatste deel van de route voert over zachtglooiende heuvels naar het Maasdal. Het Jacobspad volgend komen we aan in Maastricht. Hier genieten we nog wat na op een terrasje in de buurt van het station.

Bekijk programma

Gaandeweg de weg gegaan, om stil te staan.

Leo Jacobs

Indeling weekend

ZATERDAG
Sittard – Valkenburg (21 km)

We vertrekken om 10:30 uur vanuit het centrum van Sittard.
Van 10:00 tot 10:30 maken we kennis onder het genot van kofiie/thee met Limburgse vlaai. De precieze locatie ontvang je per e-mail.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
Om 18:00 uur mogen we aanschuiven voor het avondeten in het klooster Regina Pacis te Valkenburg.

ZONDAG
Valkenburg – Maastricht (15 km)

We ontbijten om 09:00 uur. Daarna is er een uitnodiging tot verstilling tijdens de Hoogmis. Deelname aan deze viering is uiteraard niet verplicht.
Om 11:00 uur verlaten we het klooster.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
In de namiddag komen we aan in Maastricht waar we nog een terrasje pikken. De terugreis naar Sittard (met het openbaar vervoer) vindt plaats op eigen gelegenheid.

Je gids tijdens het wandelweekend

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van meerdaagse wandeltochten. Wandelen en in het bijzonder pelgrimeren vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Wat een bijzonder voorrecht is het om samen met een groep pelgrimerend op pad te gaan. En gaandeweg te merken dat we een stukje drukte en hectiek achter ons laten. De rust en stilte maar ook de gezellige sfeer tijdens de wandelweekenden raken me altijd weer.

Wandelgids Len Dumont

Len Dumont

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor het Wandelweekend Heiligenroute bedragen € 195 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

 • Limburgse vlaai met koffie of thee bij aankomst in Sittard.
 • Drankje op terras onderweg.
 • Avondeten in het klooster te Valkenburg.
 • Overnachting in een eenpersoonskamer met eigen badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen).
 • Ontbijt in het klooster te Valkenburg.
 • Afscheidsdrankje op terras in Maastricht.

*Lunches onderweg zijn voor eigen rekening. Ook de kosten van het (openbaar) vervoer voor het traject Maastricht-Sittard zijn niet inbegrepen.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.

Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Helaas...

Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.

  Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

  Uitgelicht

  Enkele hoogtepunten van het wandelweekend.

  Priorij Regina Pacis

  Te gast in het klooster

  We zijn te gast bij Priorij Regina Pacis in Valkenburg. Het klooster wordt bewoond door twee religieuze gemeenschappen van slotzusters. De markante witte klokketoren is al van ver zichtbaar. Kijk ook op de website van het klooster.

  Pater Karelhoeve

  Pater Karel Kapel

  De heilige Pater Karel Houben staat bekend om de vele wonderbaarlijke genezingen die aan hem worden toegeschreven. Na zijn dood in 1893 groeide zijn geboortehuis in Munstergeleen uit tot een bedevaartsoord. In 1935 werd het huis uitgebreid met een gedachteniskapel, waar tot op de dag van vandaag pelgrims naartoe trekken.

  Sint Gerlachus

  Heiligdom van Sint Gerlach

  De laatste rustplaats van Sint Gerlach is gebouwd op dezelfde plek waar ooit de holle boom stond die de Middeleeuwse kluizenaar bewoonde. Dat de heilige ook in onze tijd nog tot de verbeelding spreekt blijkt wel uit het feit dat zijn gezicht in 2014 is gereconstrueerd op basis van de schedel.

  Pelgrimsweg met Jacobsschelp en gele pijl

  Jacobspad

  Een groot deel van de route voert over het bekende Jacobspad. Deze oude pelgrimsweg naar Santiago loopt in Limburg onder meer door de plaatsen Venlo, Roermond, Sittard en Maastricht. Het symbool van de Jacobsschelp is onderweg regelmatig te zien en zelfs de gele pijl is her en der aangebracht.

  Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen

  Thich Nhat Hanh