Twee dagen wandelen in Godsdal

De naam van de tocht verwijst naar de abdij van Val-Dieu, een indrukwekkend monument van vrome verstilling. Vanuit het Zuid-Limburgse kerkdorpje Mheer gaan we op pad en passeren al gauw de grens met de Belgische Voerstreek. Heuvels en dalen met bronnen en beekjes wisselen elkaar af in dit lieflijke landschap waar de tijd lijkt stil te staan. Aan het einde van de eerste wandeldag zien we de torenspits van de abdijkerk uit het dal omhoog steken. We dalen af voor een rondleiding door de abdij en een welverdiende maaltijd in de voormalige molen.

Genieten & ontspannen in een fantastische omgeving. Cadeautje voor je ziel...

— Bianca van den Boom

De volgende dag beklimmen we de helling van het Godsdal met als beloning het uitzicht van de foto hierboven. We lopen verder via weides en langs bosranden, waar buizerds laag hun scherpe rondjes draaien. Beekjes als de Voer en de Veurs kletteren vrolijk aan onze zijde. Tegen het einde van de middag zien we op een heuveltop de kerk en het kasteel van Mheer liggen, het begin- en tevens eindpunt van de tocht.

Bekijk programma

Treed niet buiten jezelf, keer naar jezelf terug.

Augustinus

Indeling weekend

ZATERDAG
Mheer – Val-Dieu (18 km)

We vertrekken om 10:30 uur vanuit het kerkdorp Mheer.
Onderweg pauzeren we voor koffie/thee met Limburgse vlaai en rond het middaguur voor de lunch.
In de namiddag nemen we deel aan een rondleiding door de abdij van Val-Dieu.
Het avondeten nuttigen we in restaurant Moulin du Val-Dieu, gesitueerd in de voormalige molen van de abdij.

ZONDAG
Val-Dieu – Mheer (15 km)

We ontbijten om 08:00 uur.
Om 09:30 uur kan de Lauden (ochtendgebed) worden bijgewoond in de abdij van Val-Dieu. Een alternatieve invulling van de ochtend is een rondwandeling door het mooie park van de abdij.
Rond 10:30 uur gaan we weer op pad.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
Tegen de namiddag zijn we weer terug bij het beginpunt in Mheer. De terugreis (met het openbaar vervoer) vindt plaats op eigen gelegenheid.

Je gids tijdens het wandelweekend

Marcel is geboren en getogen in Zuid-Limburg. Na een aantal jaren beroepsmatig in Afrika te hebben verbleven is hij weer teruggekeerd in het heuvelland, waar hij zijn eigen invulling geeft aan het begrip ‘wandelsafari’.

Als buitenmens houd ik erg van de bijzondere plekjes en ezelspaadjes; ik laat je er graag mee kennis maken tijdens dit mooie wandelweekend.

Marcel van Kasteren

Marcel van Kasteren

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor het Wandelweekend Val-Dieu bedragen € 195 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

  • Limburgse vlaai met koffie of thee op zaterdagochtend.
  • Lunch (broodje/soep en drankje) op zaterdag en lunchpakketje op zondag.
  • Rondleiding met gids door abdij Val-Dieu.
  • Overnachting in een tweepersoonskamer** met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in de voormalige stallen van een boerderij (Bed & Breakfast) in de buurt van abdij Val-Dieu.
  • Uitgebreid ontbijt in de boerderij op zondagochtend.
  • Koffiepauze onderweg (of een ander drankje)
  • Afscheidsdrankje op terras in Mheer.

*Het avondeten in restaurant Moulin du Val-Dieu is voor eigen rekening. Ook de kosten van het (openbaar) vervoer van en naar Mheer zijn niet inbegrepen.

**Voor de overnachting maken we gebruik van tweepersoonskamers. Hierdoor zal je de kamer mogelijk moeten delen met een onbekende reisgenoot (behalve bij een aanmelding voor 2 personen). Daarbij is het uitgangspunt dat mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen slapen.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.

Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Helaas...

Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.

    Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

    Uitgelicht

    Enkele hoogtepunten van het wandelweekend.

    Abdij van Val-Dieu

    800 Jaar geleden werd de abdij van Val-Dieu, ook wel abdij Godsdal genoemd, door monniken van de cisterciënzerorde gesticht. Onder de Middeleeuwers stond de stichtingplaats juist bekend als de ‘duivelsvallei’, een oord waar het spookte en niet pluis was. Tegenwoordig worden de abdij en brouwerij veelvuldig bezocht door wandelaars, toeristen en pelgrims.

    Voerstreek

    Ingeklemd tussen Nederlands-, Frans- en Duitstalig gebied ligt een groene oase die haar naam dankt aan het riviertje de Voer. De Voerstreek behoort pas sinds 1963 tot het Vlaamse deel van België en heeft mede daardoor een aangename zuidelijke inslag. Het leven verloopt hier net wat trager, waardoor er alle tijd is om te genieten van de prachtige natuur en de authentieke dorpjes.

    Limburgs vakwerk

    Zuid-Limburg en ook de Voerstreek staan bekend om dorpjes met fraaie goed geconserveerde vakwerkhuizen. De veelal ‘zwart-witte’ huizen zijn opgetrokken uit een raamwerk van houten balken, ingevuld met een vlechtwerk van takken en bestreken met leem. Dit cultureel erfgoed is een mooi voorbeeld van ecologisch verantwoord wonen avant la lettre.

    Stiegelkes

    Het Limburgse landschap is rijk bezaaid met stiegelkes oftewel draaihekjes. Via deze toegangspoortjes is het mogelijk om weides te betreden waar koeien rustig het gras staan af te grazen. Stiegelkes kom je tegen in vele vormen en maten. Met een rugzak om is het nog wel eens lastig om er soepeltjes doorheen te draaien.

    Vleugels voor de engelen, maar voeten voor de mensen.

    Josiah Gilbert Holland