Twee dagen wandelen, verstillen en genieten

Wil je een weekend lang al wandelend onthaasten in de Zuid-Limburgse heuvels? Dan is het nieuwe wandelweekend Via Loreto wat voor jou. Tijdens deze tweedaagse mini-pelgrimage gaan we vanuit Schin op Geul op pad naar voormalig klooster Huize Loreto in Simpelveld. Onderweg is er volop ruimte voor verstilling, verwondering én bourgondisch genieten.

In een kleine groep van tien wandelgenoten vertrekken we vanaf het station in Schin op Geul en al gauw lopen we langs de oever van het riviertje de Geul. Een eerste pittige klim voert ons naar de voormalige kluizenaarswoning op de Schaelsberg. Het uitzicht op het Geuldal is vanaf dit punt fenomenaal. We wandelen verder over oude holle wegen en langs schaduwrijke bosranden. Glooiende heuvels strekken zich voor ons uit en in de verte geven kerktorens de richting aan. De dorpen die we onderweg passeren nodigen uit om te verpozen en daar geven we rond lunchtijd graag aan toe. Tegen het einde van de middag hebben we bijna 16 kilometer afgelegd en naderen we onze pleisterplaats New Loreto.

De volgende dag lopen we verder door het land van kalk en passeren we charmante dorpjes als Wahlwiller en Wijlre. Pittige heuvels bijten zich vast in onze kuiten en leiden naar prachtige vergezichten. In de dalen liggen oude kloosters te glinsteren in de zon (of van de regen). We wandelen een deel van de route in stilte en laten de vogels en klaterende beekjes voor ons spreken. In de namiddag zijn we weer terug bij onze startplaats Schin op geul en hebben we zo’n 17 kilometer in de benen.

Kuuroord voor de ziel
Het voormalige klooster Huize Loreto in Simpelveld is ons rustpunt tijdens het wandelweekend. Op deze monumentale plek is een uniek concept gerealiseerd dat draait om bezinning en verstilling met een eigentijdse invulling: New Loreto, kuuroord voor de ziel. Het gebouw zelf ademt nog de sfeer van weleer, met mooie kloostergangen en een fraaie kapel in neogotische stijl. Als kloostergasten mogen we eten en slapen in de ruimten waar de zusters van 1878 tot 2012 hebben geleefd en gewerkt. Een bijzonder verblijf waar je ziel van opknapt.

Bekijk programma

Loop alsof je de aarde kust met je voeten.

Thich Nhat Hanh

Indeling weekend

ZATERDAG
Schin op Geul – Ransdaal – Ubachsberg – Huize Loreto (16 km)

We ontmoeten elkaar rond 10:15 uur op het station van Schin op Geul. Uiterlijk 10.30 uur gaan we op pad.
Halverwege de route komen we door Ransdaal, waar we uitgebreid pauzeren voor de lunch. In de namiddag arriveren we bij onze pleisterplaats New Loreto en kunnen we ons verfrissen op de kamers van het gastenverblijf. Na een korte rondleiding door het voormalig klooster schuiven we rond 18:30 uur aan voor het uitgebreide (vegetarische) diner in de eetzaal.

ZONDAG
Huize Loreto – Baneheide – Wahlwiller – Wijlre – Schin op Geul (17 km)

We starten de dag met een lekker ontbijt in het klooster en maken ons op voor de tweede wandeldag. Rond 09.30 uur gaan we op pad. Onderweg pauzeren we voor de lunch in het pittoreske Wahlwiller, waar we kort een kijkje nemen in het bijzondere Sint-Cunibertuskerkje. Tegen de namiddag zijn we weer terug bij het startpunt Schin op Geul. Hier genieten we nog van een afscheidsdrankje op een gezellig terras.

Je gids tijdens het wandelweekend

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van meerdaagse wandeltochten. Wandelen en in het bijzonder pelgrimeren vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Wat een bijzonder voorrecht is het om samen met een groep pelgrimerend op pad te gaan. En gaandeweg te merken dat we een stukje drukte en hectiek achter ons laten. De rust en stilte maar ook de gezellige sfeer tijdens de wandelweekenden raken me altijd weer.

Wandelgids Len Dumont

Len Dumont

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor het Wandelweekend Via Loreto bedragen € 195 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

  • Limburgse vlaai met koffie of thee
  • Diner (2 gangen vegetarisch) op zaterdagavond
  • Overnachting in een eenpersoonskamer met gedeelde badkamer op de gang (linnengoed en handdoek inbegrepen) in het gastenverblijf van New Loreto.
  • Ontbijt op zondagochtend
  • Etappedrankje

*De lunches op beide dagen en drankjes bij het avondeten zijn voor eigen rekening.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.

Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Aanmelden reservelijst wandelweekend

Helaas... Het wandelweekend is inmiddels volgeboekt. Je kunt je wel nog aanmelden voor de reservelijst. Dit is geheel vrijblijvend. Wanneer er een plaats vrijkomt ontvang je een uitnodiging om deel te nemen aan het wandelweekend.

    Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

    Uitgelicht

    Enkele hoogtepunten van het wandelweekend.

    Wandelen in het land van kalk

    Tijdens het wandelweekend lopen we dwars door het land van kalk, een stukje heuvelland dat bekend staat om de Kunradersteen. Deze steensoort lijkt op mergel maar is veel harder en compacter omdat die geen klei bevat. Vanaf de Romeinse tijd is Kunradersteen gebruikt voor de bouw van boerderijen, bruggen en kastelen. Langs de route zien we de steen vooral terug in de muren van monumentale hoeves en kerken van dorpen als Ransdaal, Ubachsberg en Wahlwiller. Het land van kalk is ook de streek waar sinds de jaren ’60 veel wijngaarden (opnieuw) zijn aangelegd. Het glooiende landschap, de zonovergoten hellingen en de mineraalrijke bodem zorgen voor de perfecte basis voor hoogwaardige Limburgse wijn.

    Huize Loreto

    Toen in 1875 door de Kulturkampf alle kloosterorden Duitsland moesten verlaten, stak de Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus vanuit Aken de grens over naar het nabijgelegen Simpelveld. Huize Loreto werd het nieuwe moederklooster van de orde met aan het hoofd Clara Fey, die zich als dochter van een rijke industrieel het lot aantrok van de allerarmsten. Jarenlang zouden de zusters op deze plek verwaarloosde kinderen opvangen en onderwijzen. In het klooster werd ook een naai- en borduuratelier gevestigd dat wereldwijde faam verwierf met zijn paramenten (kerkelijke gewaden) en wassen beelden. Uiteindelijk bleven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto.

    Kluis op de Schaelsberg

    Bovenop de Schaelsberg werd in 1680 een kluizenarij met kapel gebouwd in opdracht van de heer van kasteel Schaloen, nabij Valkenburg. Maar liefst 300 jaar lang zou de kluis doorlopend worden bewoond door broeders die in afzondering hun zieleheil zochten. De plek groeide uit tot een geliefd bedevaartsoord waar lokale bewoners en pelgrims naartoe trokken voor stilte en gebed. Eens per jaar wordt op het open terrein naast de kluis een openluchtmis gehouden, het hoogtepunt van de Sjaasbergergank.

    Sint-Cunibertuskerk Wahlwiller

    Aan de oude breukstenen kun je zien dat de 17e eeuwse Sint-Cunibertuskerk in Wahlwiller is gebouwd op de restanten van een middeleeuws kerkje. Maar het is de meer recente geschiedenis die Wahlwiller en zijn kerkje landelijk bekend heeft gemaakt. In 1946 kreeg kunstenaar Aad de Haas, die tijdens de oorlog in Zuid-Limburg zat ondergedoken, van de bevriende pater Mathot de opdracht om kruiswegstaties te schilderen. Maar deze door de oorlog geïnspireerde ‘verschrikkelijke’ kruiswegstaties vielen niet in goede aarde en werden op last van het Vaticaan in 1949 uit de kerk verwijderd. Na een restauratie keerden de staties in 1981 terug in de kerk en zijn sindsdien weer met de muurschilderingen te bewonderen.

    Zoek iets van de kluizenaar
    die de stilte mint,
    de wereld aan zich voorbij laat razen.

    Toyo Shibata