Pelgrim in Limburg Heiligenroute

Over het weekend

De naam van het wandelweekend Heiligenroute verwijst naar de lokale heiligen Pater Karel en Sint Gerlachus, die we onderweg zullen ontmoeten. Vanuit Sittard lopen we door het mooie dal van de Geleenbeek. Via het Jacobspad, dat we een groot deel van de route zullen volgen, komen we aan bij het geboortehuis en de kapel van Pater Karel. We wandelen verder door het beekdal en genieten van de lunch op een fraaie Middeleeuwse carréhoeve. Een geleidelijk stijgende holle weg leidt naar het Centraal Plateau, ook wel Plateau van Schimmert genoemd. Deze door beken uitgesleten vlakte biedt mooie vergezichten. Aan het einde van de middag dalen we af naar het dal van de Geul en zien we Valkenburg liggen tussen de groene heuvels. Na ruim 20 kilometer hebben we onze pleisterplaats bereikt, het slotklooster Regina Pacis waar we een avondmaaltijd nuttigen en overnachten.

De volgende dag wandelen we via hellingbossen en graslanden naar het heiligdom van Sint Gerlach. Dit geliefde pelgrimsoord, gelegen op de weg naar Santiago de Compostella, trekt nog altijd veel bezoekers. Na bezichtiging van de kloosterkerk en het graf van de heilige lopen we verder langs het riviertje de Geul. Het laatste deel van de route voert over zachtglooiende heuvels naar het Maasdal. Het Jacobspad volgend komen we aan in Maastricht. Hier genieten we nog wat na op een terrasje in de buurt van het station.

Is het weekend iets voor jou?

Houd je van wandelen en spreekt het bezinnende karakter van een pelgrimstocht je aan? Heb je een redelijke wandelconditie (tot 6 loopuren per dag) en wil je wel eens ervaren hoe het is om in een klooster te overnachten? Meld je dan aan voor het weekend via het aanmeldformulier op deze site. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Je bent van harte welkom om mee te lopen.

Pelgrim in Limburg

Het wandelweekend Heiligenroute wordt georganiseerd door Pelgrim in Limburg. Kijk voor meer informatie en het volledige aanbod van wandeltochten op de website: www.pelgriminlimburg.nl

 

Highlights

Hieronder worden enkele hoogtepunten van het wandelweekend uitgelicht.

Pater Karel Kapel

Pater Karel Kapel

De heilige Pater Karel Houben staat bekend om de vele wonderbaarlijke genezingen die aan hem worden toegeschreven. Na zijn dood in 1893 groeide zijn geboortehuis in Munstergeleen uit tot een bedevaartsoord. In 1935 werd het huis uitgebreid met een gedachteniskapel, waar tot op de dag van vandaag pelgrims naartoe trekken.

Heiligdom van Sint Gerlach

Heiligdom van Sint Gerlach

De laatste rustplaats van Sint Gerlach is gebouwd op dezelfde plek waar ooit de holle boom stond die de Middeleeuwse kluizenaar bewoonde. Dat de heilige ook in onze tijd nog tot de verbeelding spreekt blijkt wel uit het feit dat zijn gezicht in 2014 is gereconstrueerd op basis van de schedel.

 

Jacobspad

Jacobspad

Een groot deel van de route voert over het bekende Jacobspad. Deze oude pelgrimsweg naar Santiago loopt in Limburg onder meer door de plaatsen Venlo, Roermond, Sittard en Maastricht. Het symbool van de Jacobsschelp is onderweg regelmatig te zien en zelfs de gele pijl is her en der aangebracht. 

Centraal Plateau

Centraal Plateau

Het Centraal Plateau of Plateau van Schimmert is ontstaan door de eroderende werking van omliggende rivieren en beken, waaronder de Geleenbeek, Geul en Maas. De 38 meter hoge watertoren van Schimmert vormt een markant punt op het plateau en wordt ook wel de Reus van Schimmert genoemd.

Geniet van iedere stap, want je bent al aangekomen.

Thich Nhat Hanh

Praktisch

 

Indeling van het weekend

Zaterdag:
Sittard - Valkenburg (21 km)

We vertrekken om 10:30 uur vanuit het centrum van Sittard.
Van 10:00 tot 10:30 maken we kennis onder het genot van kofiie/thee met Limburgse vlaai. De precieze locatie ontvang je per e-mail.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
Om 18:00 uur mogen we aanschuiven voor het avondeten in het klooster Regina Pacis te Valkenburg.

Zondag:
Valkenburg - Maastricht (15 km)

We ontbijten om 09:00 uur. Daarna is er een uitnodiging tot verstilling tijdens de Hoogmis. Deelname aan deze viering is uiteraard niet verplicht.
Om 11:00 uur verlaten we het klooster.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
In de namiddag komen we aan in Maastricht waar we nog een terrasje pikken. De terugreis naar Sittard (met het openbaar vervoer) vindt plaats op eigen gelegenheid.

 

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het wandelweekend Heiligenroute bedragen 125 euro per persoon inclusief btw. In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

- Koffie/thee met Limburgse vlaai bij aankomst in Sittard.
- Avondeten in het klooster te Valkenburg.
- Overnachting in een eenpersoonskamer met eigen badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen).
- Ontbijt in het klooster te Valkenburg.
- Afscheidsdrankje op terras in Maastricht

Let op! Lunches en consumpties onderweg zijn voor eigen rekening. Ook de kosten van het (openbaar) vervoer voor het traject Maastricht-Sittard zijn niet inbegrepen.

 

Nog meer praktisch...

Hieronder vind je belangrijke aanvullende informatie over het wandelweekend.

Te gast in het klooster

Te gast in het klooster

We zijn te gast bij Priorij Regina Pacis in Valkenburg. Het klooster wordt bewoond door twee religieuze gemeenschappen van slotzusters. De markante witte klokketoren is al van ver zichtbaar. Kijk ook op de website van het klooster.

Wandelconditie

Wandelconditie

Het wandelweekend bestaat uit twee stevige dagtochten door heuvelachtig gebied. De gemiddelde dagafstand is bijna 20 kilometer, voor de meeste wandelaars een leuke uitdaging. Houd er verder rekening mee dat je een rugzak draagt.

Eten en drinken onderweg

Eten en drinken onderweg

Voor de lunch op beide dagen maken we gebruik van horeca-gelegenheden die langs de route liggen. Neem zelf wel een volle drinkfles mee, zodat je onderweg niet droog komt te staan. Stop eventueel ook energie-repen en/of fruit in je rugzak.

Belangrijk

Belangrijk

Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Gaandeweg de weg gegaan, om stil te staan.

Leo Jacobs

Aanmelden Heiligenroute 2018

In 2018 zal het wandelweekend Heiligenroute plaatsvinden op:

- 26 & 27 mei 2018

Met onderstaand formulier kun je je direct aanmelden. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie, waaronder het bankrekeningnummer voor de betaling van 125 euro.

Reservelijst
Is het weekend volgeboekt? Reserveer dan een plekje op de reservelijst. Zodra er een plaats vrijkomt, ontvang je een mailtje met de vrijblijvende uitnodiging om deel te nemen.

Heb je nog vragen? Dan kun je ook een e-mail sturen naar:

Contact
heiligenroute
 
 
 

  Verder pelgrimeren?

Het volledige aanbod van meerdaagse pelgrimswandelingen vind je op www.pelgriminlimburg.nl

Wandelweekend Val-Dieu

Wandelweekend Val-Dieu

Meer info

Wandelweekend Via Regia

Wandelweekend Via Regia

Meer info

Abdijentocht Limburg

Abdijentocht Limburg

Meer info

  Pelgrim in Limburg op Facebook

Bekijk foto's en video's van de wandelweekenden en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Ga naar de Facebook-pagina of klik hieronder op de Pagina leuk vinden-knop.