Pelgrim in Limburg Val-Dieu

Over het weekend

De naam van de tocht verwijst naar de abdij van Val-Dieu, een indrukwekkend monument van vrome verstilling. Vanuit het Zuid-Limburgse kerkdorpje Mheer gaan we op pad en passeren al gauw de grens met de Belgische Voerstreek. Heuvels en dalen met bronnen en beekjes wisselen elkaar af in dit lieflijke landschap waar de tijd lijkt stil te staan. Aan het einde van de eerste wandeldag zien we de torenspits van de abdijkerk uit het dal omhoog steken. We dalen af voor een rondleiding door de abdij en een welverdiende maaltijd in de voormalige molen.

De volgende dag beklimmen we de helling van het Godsdal met als beloning het uitzicht van de foto hierboven. We lopen verder via weides en langs bosranden, waar buizerds laag hun scherpe rondjes draaien. Beekjes als de Voer en de Veurs kletteren vrolijk aan onze zijde. Tegen het einde van de middag zien we op een heuveltop de kerk en het kasteel van Mheer liggen, het begin- en tevens eindpunt van de tocht.    

Is het weekend iets voor jou?

Houd je van wandelen en spreekt het bezinnende karakter van deze pelgrimstocht je aan? Heb je een redelijke wandelconditie (tot 5 loopuren per dag) en wil je wel eens ervaren hoe het is om in de voormalige stallen van een boerderij te overnachten? Meld je dan aan voor het weekend via het aanmeldformulier op deze site. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Je bent van harte welkom om mee te lopen.

Pelgrim in Limburg

Het wandelweekend Val-Dieu wordt georganiseerd door Pelgrim in Limburg. Kijk voor meer informatie en het volledige aanbod van wandeltochten op de website: www.pelgriminlimburg.nl

 

Highlights

Hieronder worden enkele hoogtepunten van het wandelweekend uitgelicht.

Voerstreek

Voerstreek

Ingeklemd tussen Nederlands-, Frans- en Duitstalig gebied ligt een groene oase die haar naam dankt aan het riviertje de Voer. De Voerstreek behoort pas sinds 1963 tot het Vlaamse deel van België en heeft mede daardoor een aangename zuidelijke inslag. Het leven verloopt hier net wat trager, waardoor er alle tijd is om te genieten van de prachtige natuur en de authentieke dorpjes.

Abdij van Val-Dieu

Abdij van Val-Dieu

800 Jaar geleden werd de abdij van Val-Dieu, ook wel abdij Godsdal genoemd, door monniken van de cisterciënzerorde gesticht. Onder de Middeleeuwers stond de stichtingplaats juist bekend als de 'duivelsvallei', een oord waar het spookte en niet pluis was. Tegenwoordig worden de abdij en brouwerij veelvuldig bezocht door wandelaars, toeristen en pelgrims.

 

Limburgs vakwerk

Limburgs vakwerk

Zuid-Limburg en ook de Voerstreek staan bekend om dorpjes met fraaie goed geconserveerde vakwerkhuizen. De veelal 'zwart-witte' huizen zijn opgetrokken uit een raamwerk van houten balken, ingevuld met een vlechtwerk van takken en bestreken met leem. Dit cultureel erfgoed is een mooi voorbeeld van ecologisch verantwoord wonen avant la lettre.

Stiegelkes

Stiegelkes

Het Limburgse landschap is rijk bezaaid met stiegelkes oftewel draaihekjes. Via deze toegangspoortjes is het mogelijk om weides te betreden waar koeien rustig het gras staan af te grazen. Stiegelkes kom je tegen in vele vormen en maten. Met een rugzak om is het nog wel eens lastig om er soepeltjes doorheen te draaien.

Treed niet buiten jezelf, keer naar jezelf terug.

Augustinus

Praktisch

 

Indeling van het weekend

Zaterdag:
Mheer - Val-Dieu (18 km)

We vertrekken om 10:30 uur vanuit het kerkdorp Mheer.
Onderweg pauzeren we voor koffie/thee met Limburgse vlaai en rond het middaguur voor de lunch.
In de namiddag nemen we deel aan een rondleiding door de abdij van Val-Dieu.
Het avondeten nuttigen we in restaurant Moulin du Val-Dieu, gesitueerd in de voormalige molen van de abdij.

Zondag:
Val-Dieu - Mheer (15 km)

We ontbijten om 08:00 uur.
Om 09:30 uur kan de Lauden (ochtendgebed) worden bijgewoond in de abdij van Val-Dieu. Een alternatieve invulling van de ochtend is een rondwandeling door het mooie park van de abdij.
Rond 10:30 uur gaan we weer op pad.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
Tegen de namiddag zijn we weer terug bij het beginpunt in Mheer. De terugreis (met het openbaar vervoer) vindt plaats op eigen gelegenheid.

 

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het wandelweekend Val-Dieu bedragen 125 euro per persoon* inclusief btw. In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

- Koffie/thee met Limburgse vlaai op zaterdagochtend.
- Rondleiding door abdij Val-Dieu op zaterdagmiddag.
- Overnachting in een tweepersoonskamer** met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in de voormalige stallen van een verbouwde boerderij in de buurt van abdij Val-Dieu.
- Uitgebreid ontbijt in de boerderij op zondagochtend (en de mogelijkheid om een lunchpakketje samen te stellen).
- Afscheidsdrankje op terras in Mheer.

*De lunch op zaterdag en het avondeten in de abdij van Val-Dieu zijn voor eigen rekening. Ook de kosten van het (openbaar) vervoer van en naar Mheer zijn niet inbegrepen.

**Voor de overnachting maken we gebruik van tweepersoonskamers. Hierdoor zal je de kamer mogelijk moeten delen met een onbekende reisgenoot (tenzij je bij de aanmelding een wandelpartner opgeeft). Daarbij is het uitgangspunt dat mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen slapen.

 

Nog meer praktisch...

Hieronder vind je belangrijke aanvullende informatie over het wandelweekend.

Overnachten in een stal

Overnachten in een stal

De overnachting vindt plaats in de voormalige stallen van een verbouwde natuurstenen boerderij. Prachtig gelegen in de vallei van het riviertje de Berwinne en op steenworp afstand van de abdij van Val-Dieu. De B&B kamers zijn sfeervol ingericht en voorzien van een ruime badkamer ensuite.

Wandelconditie

Wandelconditie

Het wandelweekend bestaat uit twee dagtochten door een gebied met veel heuvels en (beek)dalen. De gemiddelde dagafstand is 16 kilometer, maar kan langer lijken en voelen door de hoogteverschillen. Houd er verder rekening mee dat je een rugzak draagt.

 

Eten en drinken onderweg

Eten en drinken onderweg

Voor de lunch op beide dagen maken we gebruik van horeca-gelegenheden die langs de route liggen. Neem zelf wel een volle drinkfles mee, zodat je onderweg niet droog komt te staan. Stop eventueel ook energie-repen en/of fruit in je rugzak.

Belangrijk

Belangrijk

Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

It is not talking but walking that will bring us to heaven.

Matthew Henry

Aanmelden Wandelweekend Val-Dieu 2018

In 2018 zal het wandelweekend Val-Dieu plaatsvinden op:

- 28 & 29 april 2018

Met onderstaand formulier kun je je direct aanmelden. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met aanvullende informatie, waaronder het bankrekeningnummer voor de betaling van 125 euro.

Reservelijst
Is het weekend volgeboekt? Reserveer dan een plekje op de reservelijst. Zodra er een plaats vrijkomt, ontvang je een mailtje met de vrijblijvende uitnodiging om deel te nemen.

Heb je nog vragen? Dan kun je ook een e-mail sturen naar:

Contact

val-dieu

 
 
 

  Verder pelgrimeren?

Het volledige aanbod van meerdaagse pelgrimswandelingen vind je op www.pelgriminlimburg.nl

Wandelweekend Heiligenroute

Wandelweekend Heiligenroute

Meer info

Wandelweekend Via Regia

Wandelweekend Via Regia

Meer info

Abdijentocht Limburg

Abdijentocht Limburg

Meer info

  Pelgrim in Limburg op Facebook

Bekijk foto's en video's van de wandelweekenden en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Ga naar de Facebook-pagina of klik hieronder op de Pagina leuk vinden-knop.