• kleine groep van 8 deelnemers en 2 gidsen
 • overnachtingen in abdij Rolduc en B&B nabij abdij Val-Dieu
 • met bierproeverij en rondleidingen

3-Daagse fietstocht langs abdijen

De Abdijentocht Limburg per fiets is een ontspannen 3-daagse fietstocht langs de monumentale abdijen Rolduc en Val-Dieu. Met de prachtige route van in totaal ruim 125 kilometer fietsen we dwars door het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek. De tocht is kleinschalig van opzet (8 deelnemers) en wordt begeleid door twee gidsen uit de regio.

Fietsen door natuurgebied Ingendael
Fietsen door natuurgebied Ingendael
Abdij Rolduc
Abdij Rolduc

Programma in het kort

Vanuit Maastricht fietsen we in de sporen van de heilige Sint-Gerlach en bezoeken we de barokke pelgrimskerk van Houthem. Al gauw dienen de eerste heuvels zich aan en kunnen we volop genieten van het typisch Zuid-Limburgse coulissenlandschap. Aan het einde van de middag komen we aan bij abdij Rolduc, waar we de eerste etappe bekronen met een ambachtelijk gebrouwen abdijbiertje. De volgende dag zetten we koers richting de abdij van Val-Dieu en doorkruisen we het mooie land van Herve. Hier wordt Waals gesproken en de Franse inslag zorgt direct voor een echt ‘buitenlandgevoel’. We maken kennis met de rijke historie van de abdij van Val-Dieu tijdens een boeiende rondleiding inclusief bierproeverij. We overnachten in een naburige B&B boerderij met sfeervolle kamers in de voormalige stallen. Op de derde en tevens laatste dag fietsen we dwars door de Belgische Voerstreek en pauzeren we halverwege bij de gerenoveerde kloosterruïne van Hoogcruts. Bij terugkomst in Maastricht delen we onze ervaringen op een fijn terras.

Voor wie?

De Abdijentocht Limburg per fiets is een unieke 3-daagse fietspelgrimage in een rustig tempo, waarbij maximaal 45 kilometer per dag wordt afgelegd. Aan deze editie van de tocht kun je enkel met je eigen toer/trekkingfiets deelnemen (geen e-bike). Er is geen bagagevervoer, dus je kleding en toiletspullen voor twee overnachtingen neem je mee in eigen fietstassen. Normaal gesproken past dit prima in een standaard dubbele fietstas.

Net als bij de andere activiteiten van Pelgrim in Limburg staan genieten en onthaasten centraal, dus het is zeker geen prestatietocht. Iedereen met een redelijke tot goede fietsconditie kan deelnemen. Houd er wel rekening mee dat je door een heuvelachtig landschap fietst en dat er elke dag wel een paar klimmetjes moeten worden bedwongen. Uiteraard doe je dit volledig in je eigen tempo. Twijfel je of deze fietstocht geschikt is voor jouw niveau? Stuur even een mailtje naar info@pelgriminlimburg.nl voor meer informatie over de zwaarte van de route.

Onderweg zijn er momenten van bezinning en verstilling, bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht of het bezoek aan een oude kapel. Ook kun je optioneel deelnemen aan korte (stilte)wandelingen rondom de abdijen waar we verblijven.

Bekijk programma

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,wens dat de weg dan lang mag zijn.

Konstantínos Kaváfis

Indeling van de tocht

VRIJDAG
Maastricht – Houthem Sint-Gerlach – Abdij Rolduc (45 km)

We verzamelen om 10:30 uur bovenop de Dousberg in Maastricht. We maken onze fietsen klaar en gaan uiterlijk om 11:30 uur op weg naar abdij Rolduc (Kerkrade). Onderweg pauzeren we voor een smakelijke lunch op een historische locatie. Ook bezoeken we het heiligdom van Sint-Gerlach in Houthem. Tijdens het tweede deel van de tocht beklimmen we de Fromberg (top 161 meter) en kijken we prachtig uit over het Geuldal. Rond 17:00 uur komen we aan bij abdij Rolduc, waar we even op adem kunnen komen met een heerlijk abdijbiertje (of ander etappedrankje). Aansluitend dineren we in Kloosterbrasserie De Kanunnik (diner niet inbegrepen in reissom).

ZATERDAG
Abdij Rolduc – Aubel – Abdij Val-Dieu (40 km)

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in abdij Rolduc maken we een rondje door de abdijkerk en bekijken we de oude crypte. Om 10:00 uur gaan we weer op pad en al gauw passeren we de grens met Duitsland. We fietsen dwars door het mooie Anstelbeekdal en doorkruisen plaatsjes als Horbach en Orsbach. Rond 11:00 uur houden we halt in Holset voor een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee. We vervolgen onze tocht en komen via een steil klimmetje bij Wolfhaag in Franstalig België terecht. Na enkele kilometers vinden we aansluiting op RAVeL Lijn 38, een voormalige spoorlijn in het land van Herve met een bijna mythische status. Geruime tijd genieten we van deze bijzondere fietsroute door een weelderig panoramisch landschap met een rijk verleden. Ergens halverwege pauzeren we voor een smakelijke lunch in de buitenlucht (lunchpakket). Bij het plaatsje Aubel verlaten we de oude spoorlijn en zetten we koers richting de abdij van Val-Dieu. Rond 15:30 uur komen we aan bij de Bed & Breakfast nabij de abdij en zoeken we even het comfort van onze kamers op. Later op de middag maken we ons op voor een geanimeerde rondleiding door de schitterende Middeleeuwse abdij Val-Dieu inclusief bierproeverij. Aansluitend dineren we in Le Moulin du Val-Dieu, gesitueerd in de oude molen van de abdij (diner niet inbegrepen in reissom).

ZONDAG
Abdij Val-Dieu – Klooster Hoogcruts – Maastricht (45 km)

We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt in de B&B en voor wie wil is er daarna gelegenheid om de Lauden (kort getijdengebed) bij te wonen in abdij Val-Dieu. Een alternatieve invulling van de ochtend is een wandelingetje door het mooie park van de abdij. Rond 10:00 uur klimmen we weer in het zadel voor opnieuw een prachtige fietstocht. Halverwege de route bezoeken we de gerestaureerde kloosterruïne van Hoogcruts, waar we in de kloostertuin kunnen genieten van ons lunchpakket. Voor het laatste deel van de tocht nemen we het veerpont bij Eijsden en fietsen we via het charmante dorp Lanaye (Ternaaien), gelegen op een langgerekt schiereiland tussen de Maas en het Albertkanaal, terug naar Maastricht. Ter afsluiting heffen we samen het glas op een gezellig terrasje.

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor Abdijentocht Limburg bedragen € 395 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

Dag1

 • Lunch bij horecagelegenheid langs de route
 • Abdijbiertje (of ander etappedrankje)
 • Overnachting in een comfortabele tweepersoonskamer** met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in abdij Rolduc

Dag2

 • Ontbijtbuffet in abdij Rolduc
 • Limburgse vlaai met koffie/thee in Holset
 • Lunchpakket
 • Rondleiding met gids door abdij Val-Dieu
 • Bierproeverij abdij Val-Dieu
 • Overnachting in comfortabele tweepersoonskamer** met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in Bed & Breakfast nabij abdij Val-Dieu

Dag3

 • Ontbijt in B&B
 • Bezoek kloosterruïne Hoogcruts
 • Lunchpakket
 • Oversteek veerpont
 • Etappedrankje ter afsluiting

En verder ook nog de begeleiding van 2 enthousiaste gidsen uit de regio.

*De diners op vrijdag- en zaterdagavond zijn voor eigen rekening.

**Voor de overnachting maken we gebruik van tweepersoonskamers. Hierdoor zal je de kamer mogelijk moeten delen met een onbekende reisgenoot (behalve bij een aanmelding met reispartner). Daarbij is het uitgangspunt dat mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen slapen. Vanwege de beperkte capaciteit van de accommodaties is het helaas niet mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken.

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

 • Een goed onderhouden sportieve toerfiets, trekkingfiets of hybride fiets met reparatiesetje (en banden op spanning!)
 • Een (dubbele) fietstas met kleding en persoonlijke verzorging voor 3 dagen (2 nachten)
 • Een fietshelm (verplicht!)
 • Winddichte regenkleding
 • Identiteitsbewijs en pinpas
 • Eventueel medicijnen

Reisverzekering
Je neemt deel aan de Abdijentocht Limburg op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, je fiets als je overige spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Pech onderweg
Een platte band (of ander mankement) kan natuurlijk altijd gebeuren. We bekijken dan ter plekke of we de band kunnen repareren. Mocht dat niet lukken, dan hebben we een reservefiets achter de hand die we op afroep kunnen laten komen.

Je gidsen tijdens Abdijentocht Limburg

Fietsgids Len Dumont

Len Dumont

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van pelgrimsreizen onder de naam Pelgrim in Limburg. Wandelen, fietsen en zelfs steppen vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Fietsgids Marcel van Kasteren

Marcel van Kasteren

Marcel is coach, reisleider en op en top buitenmens. Na een aantal jaren beroepsmatig in Afrika te hebben verbleven is hij weer teruggekeerd in het heuvelland, waar hij zijn eigen invulling geeft aan het begrip ‘wandel- en fietssafari’.

Helaas...

Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.

  Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

  Uitgelicht

  Enkele hoogtepunten van de Abdijentocht Limburg

  Voormalige spoortunnel op de RAVeL 38

  Over heuvels en oude spoorbanen

  We fietsen dwars door het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en de Belgische Voerstreek. Over mooie, rustige fietspaden door natuurrijke gebieden. Af en toe beklimmen we een heuvel vanwaar we schitterend uitkijken over het dal van de riviertjes Gulp en Geul. In het Belgische deel volgen we het tracé van de voormalige spoorlijn RAVeL 38, een buitengewoon pittoresk stuk van de route over bruggetjes, taluds en door oude treintunnels.

  Abdij Rolduc

  Abdij Rolduc

  Abdij Rolduc of Kloosterrade bestaat al ruim 900 jaar en is vanuit cultuurhistorisch perspectief een bijzonder fraai monument. Met name de Romaanse crypte, waar de sarcofaag van oprichter Ailbertus staat, is een bezoekje waard. De abdij doet tegenwoordig dienst als congrescentrum en herberg/hotel. Hoewel er geen monniken meer door de gangen schrijden, is het verleden op deze plek heel tastbaar.

  Abdij Val Dieu

  Abdij van Val-Dieu

  800 Jaar geleden werd de abdij van Val-Dieu, ook wel abdij Godsdal genoemd, door monniken van de cisterciënzerorde gesticht. Onder de Middeleeuwers stond de stichtingplaats juist bekend als de ‘duivelsvallei’, een oord waar het spookte en niet pluis was. Tegenwoordig worden de abdij en brouwerij veelvuldig bezocht door fietsers, wandelaars, toeristen en pelgrims.

  Klooster Hoogcruts

  Klooster Hoogcruts

  Het prachtig gerenoveerde kloostercomplex Hoogcruts bij Noorbeek heeft een zeer bewogen geschiedenis en is tegelijkertijd springlevend. Want in dit voormalige klooster kun je tegenwoordig terecht voor mooie activiteiten op het kruispunt van kunst, cultuur, natuur en technologie. Tijdens de Abdijentocht Limburg nemen we een kijkje achter de oude kloostermuren en ervaren we wat deze plek zo bijzonder maakt.

  De wereld gaat voorbij aan mijvoor ‘t overgrote stuk,maar wat ik meemaak onderweg:kijk, dat is puur geluk.

  Nynke Geertsma