Wandelen langs benedictijner abdijen

Abdijentocht Limburg is een driedaagse rondwandeling langs benedictijner abdijen gelegen in het grensgebied rondom Aken. Het begin- en tevens eindpunt van de wandeltocht is abdij Sint-Benedictusberg in Mamelis. Vanuit deze plaats gaan we op pad in een kleine groep van acht tot tien wandelgenoten. Tegen de avond bereiken we de abdij van Kornelimünster, aan de rand van de Duitse Eifel, waar we een kloostermaaltijd nuttigen en overnachten.

Abdijentocht Limburg is erg goed georganiseerd, voor elk wat wils en een echte aanrader.

— Boudewijn Linders

Op de tweede dag bezoeken we ’s ochtends de historische kern van het Middeleeuwse Kornelimünster. Daarna gaan we met de bus op weg naar Aken (grijze route op kaart hieronder). Vanuit Aken beginnen we aan de prachtige wandeling door het dal van de Worm. We volgen dit riviertje tot we aankomen bij de oudste en meest imposante abdij op onze route: Rolduc. In de auberge van Rolduc kunnen we als moderne pelgrims weer op krachten komen. Op de derde en laatste dag van de abdijentocht maken we de cirkel rond en lopen we van Rolduc terug naar Mamelis. Op onderstaand kaartje staat de volledige route uitgetekend (klik om te vergroten).

Abdijentocht Limburg kaart
Bekijk programma

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, wens dat de weg dan lang mag zijn.

Konstantínos Kaváfis

Indeling van de tocht

VRIJDAG
Abdij Mamelis – Abdij Kornelimünster (23 km)

We verzamelen tussen 09:00 en 09:15 uur bij abdij Sint Benedictusberg te Mamelis. Om 09:30 uur vindt in abdij Mamelis de Hoogmis plaats, die we als gasten mogen bijwonen. Deze viering duurt ruim een uur. De abdij is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (buslijndienst 350 vanaf station Maastricht) en met de auto (klik hier voor de adresgegevens).
Uiterlijk om 11:00 uur gaan we op pad richting Kornelimünster.
Onderweg pauzeren we eerst voor koffie/thee met Limburgse vlaai en later in de middag voor de lunch.
Rond 19:00 uur mogen we aanschuiven voor het avondeten (broodmaaltijd) in abdij Kornelimünster.

ZATERDAG
Abdij Kornelimünster – Aken – Abdij Rolduc (18 km)

We ontbijten om 08:30 uur. Daarna maken we een korte wandeling door het historische centrum van Kornelimünster en bekijken we de oude abdijkerk. Ook kopen we alvast een broodje voor de lunch. Vervolgens nemen we de bus naar Aken en beginnen we aan onze wandeling via het Wormdal naar abdij Rolduc. Onderweg genieten we op een mooi plekje van de lunch en bekijken we burcht Wilhelmstein. Met een laatste klimmetje bereiken we abdij Rolduc, waar we op adem komen met een smakelijk abdijbiertje (of ander drankje naar keuze). Het avondeten vindt rond 18.30 uur plaats in de brasserie van de abdij.

ZONDAG
Abdij Rolduc – Abdij Mamelis (16 km)

We beginnen de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet om 09:00 uur.
Van 10:30 tot 12:00 uur nemen we deel aan een boeiende rondleiding door abdij Rolduc. Daarna gaan we op weg naar abdij Mamelis. Op de markt van Kerkrade kopen we een broodje voor de lunch onderweg.
Rond 17:30 uur komen we aan bij abdij Sint Benedictusberg in Mamelis en is de tocht voltooid.
Ter afsluiting heffen we samen het glas op een terrasje in Wahlwiller.

Je gids tijdens het wandelweekend

Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van meerdaagse wandeltochten. Wandelen en in het bijzonder pelgrimeren vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.

Wat een bijzonder voorrecht is het om samen met een groep pelgrimerend op pad te gaan. En gaandeweg te merken dat we een stukje drukte en hectiek achter ons laten. De rust en stilte maar ook de gezellige sfeer tijdens de wandelweekenden raken me altijd weer.

Wandelgids Len Dumont

Len Dumont

Wat zit inbegrepen?

De kosten voor Abdijentocht Limburg bedragen € 275 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:

Dag1

 • Koffie/thee met Limburgse vlaai in Holset.
 • Avondeten (broodmaaltijd) in abdij Kornelimünster.
 • Overnachting in een eenpersoonskamer met badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in abdij Kornelimünster.

Dag2

 • Ontbijt in abdij Kornelimünster.
 • Busrit van Kornelimünster naar Aken.
 • Abdijbiertje na aankomst abdij Rolduc
 • Overnachting in een een- of tweepersoonskamer met gedeelde badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) in abdij Rolduc.

Dag3

 • Ontbijt in abdij Rolduc.
 • Rondleiding door abdij Rolduc.

*Let op! Lunches en consumpties onderweg zijn voor eigen rekening. Dat geldt ook voor het avondeten op zaterdagavond in Herzogenrath (dag2).

Limburgse vlaai

Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉

Limburgse vlaai

Wat heb je nodig?

Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.

Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.

Abdij Rolduc

Te gast in de abdij
De Regel van Sint Benedictus zegt over gastvrijheid: “Alle gasten die aankomen moeten worden ontvangen als Christus zelf, want Hij zal eens zeggen: Ik kwam als gast en Gij hebt Mij opgenomen”. Dat deze regel ook in onze tijd nog zeggingskracht heeft is een mooi gegeven.

Helaas...

Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.

  Ja, ik wil als eerste het nieuwe wandel- en fietsaanbod ontvangen via de nieuwsbrief van Pelgrim in Limburg (4x per jaar)

  Drie abdijen in één tocht

  Lees hieronder meer over de abdijen langs de route.

  Abdij Benedictusberg

  Abdij Sint Benedictusberg – Mamelis

  Abdij Sint Benedictusberg, in de volksmond abdij Mamelis genoemd, werd in 1897 gesticht door Duitse monniken. Na de Tweede Wereldoorlog werden de monniken gedwongen om de abdij te verlaten. De herstichting van de abdij vond plaats in 1951, toen monniken uit Oosterhout het gebouw weer religieuze betekenis gaven. De gebedsdienten worden vrijwel volledig in het Latijn gevierd en staan bekend om de sacrale, verstilde sfeer.
  Website van abdij Sint Benedictusberg.

  Abdij Kornelimunster

  Abdij Kornelimünster

  De huidige benedictijner abdij van Kornelimünster is het onderkomen van een relatief jonge kloosterorde. De monniken zijn op deze plek opnieuw begonnen, ruim een eeuw nadat Napoleon de oude Rijksabdij van Kornelimünster in 1802 had opgeheven. De nieuwe abdij is een modern, open gebouw dat ruimte biedt aan twintig gastenkamers. Hiermee geven de monniken op een eigentijdse manier invulling aan de benedictijnse traditie van gastvrijheid.
  Website van Abtei Kornelimünster.

  Abdij Rolduc

  Abdij Rolduc

  Abdij Rolduc of Kloosterrade bestaat al ruim 900 jaar en is vanuit cultuurhistorisch perspectief een bijzonder fraai monument. Met name de Romaanse crypte, waar de sarcofaag van oprichter Ailbertus staat, is een bezoekje waard. De abdij doet tegenwoordig dienst als congrescentrum en herberg/hotel. Hoewel er geen monniken meer door de gangen schrijden, is het verleden op deze plek heel tastbaar.
  Website van abdij Rolduc.

  Wie wandelt, wandelt nooit alleen. Altijd zijn er wel vogels, altijd de wind.

  Marinus van den Berg